Flere dør af stoffer end i trafikken

Siden starten af 1990’erne er omkring 250 døde af stoffer om året. Over 80% dør af en overdosis

Antidote kan nedsætte dødeligheden

Erfaringer fra USA viser at massiv udbredelse af Antidote kan nedsætte dødeligheden med helt op til 50%.

Antidote betyder modgift

Det aktive stof i Antidote modgiften er Naloxone. Det kan stoppe en overdosis på 30 sekunder. Det gives som en næsespray og har ingen skadelig virkning.

Sådan stopper du en overdosis

Et Antidote kursus giver viden om, hvordan en overdosis ser ud, hvordan du håndterer den samt udlevering af Antidote næsespray.

Afspil video

Sådan håndterer du en overdosis

FAQ

Ofte stillede spørgsmål om Antidote

Antidote er betegnelsen for præparatet Naloxone, som er et middel til at behandle overdosering med opioider. Opioider er bedre kendt som stofferne; morfin, fentanyl, heroin, metadon m.fl.

Antidote virker grundet Naloxonens evne til at binde sig til de receptorer i hjernen, som opioider også binder sig til. På denne måde ophører opioidernes virkning.

Antidoten kan på ingen måde misbruges eller bruges forkert, hvis overdosistilfældet ikke er grundet opioider, vil næsesprayen ingen effekt have.

Antidote gives som næsespray og er derfor nem at bruge, selvom man ikke har en sundhedsfaglig uddannelse.

Antidote virker kun i de tilfælde, hvor et menneske har overdoseret med opioider.

Opioider dækker blandt andet over følgende stoffer:

 • Morfin
 • Oxycodon
 • Fentanyl
 • Kodein
 • Heroin
 • Metadon
 • Buprenorphin
 • Opium

Antidote virker efter 30 sek. – 1 min. Alt efter hvor stærkt og hvor meget stof, der er taget. Der har dog været tilfælde, hvor næsesprayen har virket hurtigere.

Ja! Morfin, fentanyl samt oxycondon er stærkt smertestillende medicin og kan være farligt selv i små doser, hvis kroppen ikke er vant til dette. Det kan derfor også være relevant for smertepatienter eller deres pårørende at have Antidote ved hånden. 

Hvis du får ordineret opiater, så følg din læges vejledning i brug.

Hvis du har brugt dit Antidote-sæt ifm. en overdosis, er det vigtigt, at du kontakter Antidote Danmark på tlf. +45 2292 9040.

Ved at kontakte Antidote Danmark har du mulighed for at få snakket forløbet igennem. Det kan være voldsomt at være vidne til, at et andet menneske er ved at dø.

Desuden giver det Antidote Danmark mulighed for at sende dig et nyt sæt.

Hvis du vil se om din Antidote er udløbet, skal du tjekke på bagsiden af din næsespray. Hvis den er udløbet, kontakter du Antidote Danmark og vi sender dig et nyt sæt. 

Antidote virker kun mod opioder, såsom morfin, fentanyl, heroin samt metadon. Disse stoffer er ikke typisk kendte i festmiljøet og blandt unge. Men illegale stoffer er et ukontrolleret marked, hvor der ingen varedeklaration findes på de stoffer, som købes. Det er dermed ikke udelukket, at stofferne kan være blandet op med rester af morfin, heroin eller fentanyl. I sådanne tilfælde vil Antidote kunne redde liv ved en overdosis. 

Det vil aldrig skade at give Antidote, da det ingen bivirkninger eller sideeffekter har.

Ingen overdosis er ens, men da opioder såsom morfin, heroin, fentanyl påvirker respirationscenteret i hjernen vil følgende tegn gøre sig gældende:

 • Sløvhed eller svær døsighed
 • Manglende bevidsthed / ukontaktbar
 • Ingen eller unormal vejrtrækning (f.eks. snorken eller gurglen)
 • Bleg hud
 • Blå/grå læber og/eller fingerspidser