Kampen om at stoppe overdosisdødsfald

Kampen er lang. En lang konflikt mellem nogle af de mest udsatte stofbrugere i Danmark og et lokalområde har gennem 40 år brændt i gaderne på Vesterbro i København.

I Danmarks største åbne stofscene med 800 stofbrugere dagligt og et kvarter der er blevet mere og mere moderniseret opstod kampen om lige rettigheder, sundhed, værdighed og stop for overdosis dødsfald.

De sidste 20 år har social iværksætter Michael Lodberg Olsen (MLO) været en del af kampen for det første fixerum på Vesterbro.

Flere initiativer fra MLO blev lukket – Først Café Dugnad der var en café (læs værested) for stofbrugere med de første to åbne toiletter og siden et kælderlokale i Reventlovsgade på bagsiden af Hovedbanegården. Begge steder blev lukket af myndighederne.

Så tog vi hjul under fixerummet – Fixelance – ikke for at flygte fra Politiet, men for at vi kunne bevæge os rundt efter stofbrugernes behov og for at minimere konflikter i lokalområdet.

En civil indsats der førte til permanente Fixerum ikke kun på Vesterbro, men også i Odense, Aarhus og Vejle.

En civil indsats hvor over 300 frivillige bidrog til ny velfærd for stofbrugere i Danmark.

Antidote i dag

Efter en lang kamp om at stoppe overdosis dødsfald og skabe værdige forhold for stofbrugere på Vesterbro fortsatte kampen om at nedsætte dødeligheden blandt stofbrugere i hele landet. 250 dør hver år af stoffer. Flere en 200 af overdosis dødsfald! Og siden start af 1990’erne har ingen indsats formået at nedsætte den store dødelighed!

I 2013 stiftede engagerede læger og sygeplejersker med Michael Lodberg Olsen som initiativtager Antidote Danmark. En frivillig forening der skal bekæmpe overdosis dødeligheden med udbredelse af viden om overdosis håndtering og en modgift – en næsespray – der kan stoppe en overdosis på 30 sekunder!

Nu arbejder civilsamfundet på at uddele en lægeordineret modgift til stofbrugere, pårørende og fagpersoner tæt på miljøet, så de kan bekæmpe og behandle en overdosis.

Og det er der vi er i dag. Med ukuelig fokus på at modgift skal ud til stofbrugere og pårørende i stor stil – så vi kan nedsætte den alt for store dødelighed blandt stofbrugere i Danmark.

Så du kan blive lægens medhjælp og hjælpe med at nedsætte overdosis dødeligheden!

Forskning siger at der skal 20 gange så mange modgiftssæt ud i stofmiljøet som der er overdosis dødsfald før det virker. Det vil sige 4.000 sæt om året i Danmark.

Det kan vi ikke nå med de få midler vi har – og primært baseret på frivillige.

Men vi kæmper og gør hvad vi kan, for hver enkelt modgift i miljøet er et livsnødvendigt skridt på vejen.